Lillies Western Swing 
DVD-RECENSIONER  # 01


Senast uppdaterat 2009-08-03  ©  Copyright Lillies 

Nedan recenseras:

  • ”STILL SWINGIN´” – the History of Bob Wills and Western Swing Music
    hoasted by Red Steagall

  • ADOLPH HOFNER  ”Adolph´s Beautiful America”

  • TOWN HALL PARTY  JOHNNY BOND

  • MERLE TRAVIS

  •  

  •  


  •  

 


DVD

”STILL SWINGIN´” – the History of Bob Wills and Western Swing Music hoasted by Red Steagall

featuring Tracy Byrd, Ray Benson an Asleep at the Wheel, Jody Nix.

VCI Entertainment  #8367

¤ Har hoppats få se Bob Wills in action på scen och här får man det. ”Still Swingin´” har funnits på video, men här finns mängder av klipp från filmer och diverse shower. Det nya är en inspelning från Cain´s Ballroom 1994 med först Jody Nix and his boys. Skaplig fiddling av vänsterhänte Jody som naturligtvis drar farsans ”Big Balls in Cowtown”. Men man blir irriterad på trummisen som drar ner betyget.

¤ Men så kommer ett av järngängen, en av Texas Playboys-sättningarna som drar igång en entimmes show. Tvenne fiddlers: Curly Lewis & Bobby Boatright, Casey Dickens mycket säker swingtrummis, Clarence Cagle på piano, Glenn ”Blub” Rhees, sax och clarinett, Eldon Shamblin rhythm guitar, en av de säkraste säger branschen, Bobby Koefer en riktigt spelevink på steelguitar (ovanlig stil med ett pick enbart på tummen!) och på bas , sång och ledare Truitt Cunningham, säker ledare i sann Willsanda med hojt, namnrop etc. Mycket bra sångare dessutom. Till sist men definitivt inte minst – Luke Wills, Bakgrundssång men drog egen låt. Har haft en och annan stroke vilket gjort att han kan inte spela bas längre. Men roligt att han vill vara med.

Man drar naturligtvis alla dom här gamla välkända Bob Wills-låtarna. Otroligt roligt att få se detta.

¤¤¤ Efter detta kommer ett par intervjuer. En med bröderna Wills syster Lorene som jag inte tyckte gav så mycket. Allt var positivt. Men så pratade man minnen med Luther J, Luke Wills, en otroligt sympatisk person. Född 1920 så han var lite till åren men med glimten i ögat. Han berättade om uppväxten, sina spelningar både med band och på film – vill inte avslöja innehållet men det var intressant. Tänk o man hade fått träffa Luke Wills en gång. Han avled av en massiv stroke i Las Vegas 2000 där han hade haft sina bopinnar med hustru Dorothy.

Det är självklart att jag rekommenderar ett köp – kolla in www.vcient.com. Dubbel-DVDn kostar blott $19.99 plus portot som var på knappt $9.00 – det är över fyra ( 4 ) timmars god underhållning! DVD lär finnas att köpa billigare.


ADOLPH HOFNER

”Adolph´s Beautiful America”

·         A short documentary narrated by Wayne ”The Train” Hancock

Adolph Hofner, en av Western Swingpionjärerna. En  mångsidig artist som kallades ”The Dean of Country Music”,  ”The Sultan of Swing”, ”The Prince of Polka” samt ”The King of  Western Swing”. Klart är att han inspirerade många.

Adolph föddes 8 juni 1916 i det lilla tjeckiska samhället Moulton, Texas i Lavaca County mellan Houston och San Antonio. Mamman var tjeckiska och pappan var av tysk-tjeckisk  härkomst. Språket hemma var tjeckiska och musiken de lyssnade på var ”oom-pah” band.

Familjen flyttade till San Antonio när Adolph var tio år gammal och nu utsattes han för andra tongångar, bland annat Hawaiian string bands och det var startskottet för hans musikaliska intresse. Adolph och brodern Emil (kallades  Bash och han sa en gång ”Yeah, I´se too bashful to talk to girls till I learned what they´s for”) började ta gitarrlektioner och Emil gled över till steelguitaren och man lyssnade på artister som Jimmie Rodgers, Bing Crosby, Russ Columo och till och med  Rudy Vallee. Men så fick de höra Milton Brown & his Brownies. Då var det kört…

När man spelade in DVDn hade man inte tillgång till `levande musik´  med Adolph Hofner, men det hela är smart tillrättalagt med massor av fotos till Adolphs skivor. Men man har med några inslag med Geronimo Trevino´s band. Många intressanta intervjuer med just Geronimo, en Texas-artist som kan allt om Texas Dance Halls (hoppas kunna återkomma till detta ämne). Med finns också Adolphs basist,  Junior Mitchan (avled 2005) som berättade att Adolph vid ett tillfälle  erbjöds att köpa ”It Makes No Difference Now” av upphovsmannen Floyd Tillman för $10 – Adolph gillade inte låten och tackade nej. Gene Autry tog med sången i en av sina filmer och resten är historia som det heter. Adolph fick också en erbjudan att som första artist spela in ”How Much Is That Doggie in the Window” – även här tackades nej.

USAs Western swing DJ #1 Mike Gross är med och berättar sina intryck. Även Charlie Fitch, berömd producent med det lilla skivbolaget Sarg Records har intressanta åsikter. Naturligtvis är frugan  Susan med och som ger ett mycket sympatiskt intryck liksom dottern Darlene.

Adolph firade sitt 50th Anniversary på favorit danshallen The Farmer´s Daughter i San Antonio, ett ställe som tyvärr är nerlagt idag.

Adolph Hofner avled den 2 juni, 2000 i sitt hem i San Antonio, Texas endast ett par dagar för sin 84-årsdag.  Det finns lite skivor att kolla in som t.ex Arhoolie/Folklyric CD 7026 ”The Texas-Czech, Bohemian & Moravian Bands” (5 låtar har Adolph med : Happy Go Lucky Polka, The Prune Waltz, Barbara Polka samt  Green Meadows Waltz och Shiner Song”).  Samma bolag CD 7029 ”South Texas Swing” och här finns alla höjdarna som ”Maria Elena”, ”Joe Turner Blues”, ”Cotton-Eyed Joe” som var den inspelning om verkligen populariserade den låten. Sammanlagt 25 alster finns med. Sedan finns många av hans låtar med på diverse samlingsalbum.  Producent är Geoff Gruetzmacher och intresserade når honom på www.sixtycycle.com . DVDn ger in intressant bild av en av Western Swings pionjärer. Ni kan nå Geoff direct på gruetz60@gmail.com.

LILLIES OHLSSON

TOWN HALL PARTY 
JOHNNY BOND
(Bear Family BVD 20009AT)

”Town Hall Party” kördes från 1952 till den 14 januari 1961 över KTTV, Channel 13, Los Angeles och bland artister som Bear Family har presenterat på diverse DVDn finns namn som Johnny Cash, Gene Vincent, Eddie Cochran, Bob Luman, Marty Robbins etc. I dagarna kom ett par till och här presenterar vi den första, Johnny Bond. En av mina tidiga favoriter trots att han och Hank Thompson aldrig svarade på mina brev!

   Husbandet bestod i början av det äkta paret Joe & Rose Lee Maphis på gitarr, Marion Hall steel guitar, Billy Hill fiddle tillsamman med Fiddlin´ Kate Warren, Pat O´Neill elbas samt Pee Wee Adams på trummor. På de inspelningarna med Johnny Bond är det delvis nytt manskap: paret Maphis kvarstår,  tillkommer gör Leon ”Quincy Snoddgrass” Silby på gitarr och pianist är Jimmy Pruett. Cliff Crofford trumpet. På steelguitar finns Billy Mize och jag tycker han verkar vara mest utfyllnad, får inga spektakulära solon.

   Cyrus Whitfield Bond  (1915 – 1978) bytte namn till Johnny och kom att bli känd för en rad sånger som ”Barrelhouse Bessie”, hans signaturmelodi , den otroligt vackra ”Cimarron”, ”Tomorrow Never Comes” som han skrev tillsammans med Ernest Tubb  och här får Bond hjälp av ETs   gitarrist Billy Byrd. Tillsammans med Ned Miller skrev Johnny ”The Long Tall Shadow” som var Bonds  första inspelning på skivbolaget Starday.  ”The Fool´s Paradise” ansåg Jim Reeves vara en av de bäst  konstruerade låtarna någonsin…

   På några av alstren här medverkar Skeets McDonald som basist och i några fall är Western Swingartisten Tex Williams med. Och givetvis medverkar  Merle Travis lite här och där med sin gitarr.  46 låtar och kanske lite tjatigt med Jay Stewarts entusiastiska presentationer, men det får man ta. Huvudsaken är ju en av Country Musics storheter, Johnny Bond!

MERLE TRAVIS
(Bear Family BVD 20008AT)

Merle Travis har här samma husband som Johnny Bond och inspelningarna är från åren 1958 – 1959 och Merles  bidrag här är 26 låtar. Skall inte gå in på Merles leverne som verkligen har haft sina  ups and downs, mycket troligen beroende på hans monumentala scenskräck. Här märks inget av detta, men han nämner det vid något tillfälle.

   Merles gitarrspel och teknik är världsberömd och till och med Chet Atkins imponerades. Ett tips till ni gitarrister – kolla Merles fingersättningar! Merle har dessutom skrivit en rad sånger som klassas som ”evergreens” i dag: 1947 kom ”Smoke, Smoke, Smoke That Cigarett” som dels gav Tex Williams  en kioskvältare och dels gav skivbolaget Capitol dess första miljonsäljare. Andra låtar vi minns är ”Divorce Me C.O.D.”, ”Cincinnati Lou”, ”So Round, So Firm, So Fully Packed”, ”Three Times Seven”, ”Fat Gal”, ”Merle´s Boogie Woogie” osv.  Här tar man med  en del av Merles egna alster: ”Nine Pound Hammer”, ”Fat Gal”, ”Deep South”, ”Cannonball Rag”, ”Cincinnati Lou”.  Everly Brothers farsa Ike bidrar med ”Ike Everly´s Rag”, Chet Atkins ”Main Street Breakdown”, en låt Hank Thompson gjort känd ”Squaws Along the Yukon”. Några PD-låtar ”Under the Double Eagle”, ”Sourwood Mountain” och ”Midnight Special”.  Merle Travis har varit sparsam med framträdanden så passa på att kolla in en av världens förnämsta gitarrister. Kolla även in den som ibland kallas ”världens snabbaste gitarrist” Joe Maphis. Han har en i mitt tycke lite kaxig uppsyn, men det är nog inte så illa menat. Hans twin-neck guitar är berömd.

www.bear-family.de

 

 

 

 

 

 


 

Jag vill till
TILL NÄSTA SIDA
BOK #01

DVD-Recensioner
förra sidan
Lillies
start-/index-sida
DVD-Recensioner
nästa sida
Skiv-Recensioner
förstasidan
BOK-Recensioner Artiklar